• ManuPro bv verzorgt als vaste aannemer al het onderhoud en de renovaties van Accolade Zorg, een verpleeghuis met meer locaties. 
  Verder lezen »
  - Martin Hoolsema
 • ‘ManuPro heeft onze verbouwing gedaan en dat is prima gelopen. Wij kozen bijvoorbeeld voor een dakkapel plaatsen. ManuPro heeft de dakkapel vervangen voor een groter dakkapel en twee dakramen geplaatst. Verder heeft Teus een vide gerealiseerd, plafonds vervangen en opnieuw gestukadoord en de vloeren geëgaliseerd en afgewerkt.
  Verder lezen »
  - Hielkje Reindersma
 • ‘Voor woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide hebben wij de keukenvloer opnieuw gelegd. Vincent Bassie, manager voeding en gezondheid: ‘Onze keukenvloer voldeed niet aan de richtlijnen voor hygiëne en bij elke hygiënecontrole kregen wij puntenaftrek.
  Verder lezen »
  - Vincent Bassie
 •  ‘Teus regelt het perfect’
   
  ‘Wij zochten een nieuwe huisaannemer. Wij hebben geen eigen technische dienst en dan is een betrouwbare aannemer erg prettig. Een collega raadde ons ManuPro aan, en daar zijn we nog steeds blij mee.
  Verder lezen »
  - Paula Koeweiden

Blog

 
« Terug naar overzicht

 

In hoogte verstelbare keuken voor een zorginstelling
In hoogte verstelbare keuken voor een zorginstelling

‘Kunnen jullie ook een nieuwe keuken plaatsen die geschikt is voor al onze bewoners?’ Die vraag kregen wij bij de verbouwing van 2 ruimtes voor kleinschalig wonen in woon-zorgcentrum De Wijngaard in De Bilt. Onze oplossing: een in hoogte verstelbare keuken van Bribus, zodat bewoners met en zonder rolstoel er veilig gebruik van kunnen maken.

 

De nieuwe keuken wordt vooral gebruikt voor bakken en voor tussendoor iets lekkers maken. De warme maaltijd voor de bewoners wordt centraal geregeld.

 

De in hoogte verstelbare keuken heeft speciale aanpassingen

‘Bij deze in hoogte verstelbare keuken zijn het aanrechtblad en de kasten daaronder opgehangen aan een keukenframe’, legt Ruben Mateman, specialist bij keukenbedrijf Bribus uit.

 

‘Dat frame kun je traploos in hoogte verstellen, van 75 tot en met 105 centimeter. Dat is ideaal als er meer mensen gebruik van maken, zoals in de woongroepen in d’Amandelboom.

 

Natuurlijk heeft deze keuken een inklembeveiliging.

 

Stel dat iemand klem dreigt te raken, dan signaleren speciale sensoren dat en stopt de keuken uit zichzelf. Een inklembeveiliging is noodzakelijk voor een keuken in deze woongroepen. Als iemand in een rolstoel bijvoorbeeld geen gevoel in zijn benen heeft, voelt hij het zelf niet als hij klem komt te zitten.

 
Ook hebben wij in elk werkblad een natuurstenen plateau gemaakt, waarop je een hete pan kunt zetten.
 
Dat is handig, omdat iemand in een rolstoel niet zo goed pannen kan tillen. Dat doe je dan boven je macht en kan schouderklachten opleveren.’
 

De voordelen van inductiekoken

'Wij hebben bewust gekozen voor inductiekoken. Inductie is de veiligste manier van koken: de kookplaten zijn snel warm en snel koud.

 

Ook wordt alleen het deel waarop de pan staat verwarmd. De kookplaten zijn dus heel efficiënt in hun energieverbruik.

 

Daarnaast is een inductiekookplaat glad en dus gemakkelijk schoon te houden. Wij raden inductiekoken voor iedereen aan, maar zeker voor de zorg en voor ouderen.’

 

Speciale opbergruimtes en scharnieren

‘Voor de in hoogte verstelbare keuken gebruiken we vooral ladekasten onder het werkblad als opbergruimte. Dat is een must voor iemand die in een rolstoel zit; zo kan hij overal gemakkelijk bij.

 

Voor de draaideuren gebruiken wij speciale, wijdopengaande scharnieren. Die gaan tot 170 graden open. Dat is veel verder dan normaal, want de meeste scharnieren komen maar tot 90 graden.

 

Het voordeel is dat iemand in een rolstoel zo dichter bij de inhoud van de kast kan komen.

 

Ook hebben we speciaal ruime handgrepen op de lades en andere onderdelen gezet, zodat de bewoners ze gemakkelijker vast kunnen pakken. 

 

Als basismateriaal voor deze aangepaste keuken gebruiken we ecoplaat. Dat is een eenjarig gewas en dus milieuvriendelijk. Het is bovendien vrij licht hout, zodat je het gemakkelijker kunt hanteren. Daarnaast is het gemakkelijk schoon te maken. Ook dat is belangrijk.

 

Natuurlijk hebben wij ook gekeken wat wij van de oude keuken in deze nieuwe keuken konden integreren. We konden de bestaande koelkast en de bestaande vaatwasser in de nieuwe keuken integreren. Dat is duurzaam en scheelt weer in de kosten voor de klant.’

 

Bouwtechnische aanpassingen nodig

Bij deze nieuwe, in hoogte verstelbare keuken komt meer kijken dan alleen een nieuw keukenblok. ‘Er zijn ook allemaal bouwtechnische aanpassingen nodig’, vertelt Ruben. ‘Er moeten bijvoorbeeld leidingen voor elektriciteit worden verlegd, er zijn nieuwe wandcontactdozen nodig en er moeten bestaande stopcontacten worden verplaatst.

 

Allemaal zaken waar je van tevoren goed over na moet denken en die je als aannemer, opdrachtgever en keukenbedrijf goed op elkaar af moet stemmen.

 

Want door het complete bouwproces samen goed te organiseren, voorkom je onnodige kosten en vertraging.’

 

Samenwerking Bribus en ManuPro

‘Teus kreeg de vraag van de klant en kwam via onze website bij Bribus. Samen zijn wij 2 keer bij d’Amandelboom geweest om te kijken wat de precieze eisen voor de beide nieuwe keukens zijn. 

 

In principe plaatsen wij de in hoogte verstelbare keuken in februari 2018.

 

Teus zorgt ervoor dat zijn en onze planning op elkaar afgestemd zijn. Tot nu toe loopt dat allemaal prima. Wij zijn trots op deze opdracht en blij met de samenwerking met Teus. We hopen dat die een mooi vervolg krijgt.’

 

(De keuken op de foto is niet precies de keuken die bij d'Amandelboom geplaatst wordt.)

 

Datum: 02 February 2018
24/7 Onderhoudsservice
0318 - 73 42 90
info@manupro.nl
Onze locatie:
 
SBB-NB